BursaTransport

Pret motorina

Statistici BursaTransport

30.794 marfuri disponibile
2.488 camioane disponibile
53.111 marfuri in ultimele 24h
1.806 camioane in ultimele 24h
38 utilizatori online
21.837 utilizatori activi

A. Preambul

 1. BursaTransport. Este aplicatia informatica gazduita la adresa Internet www.bursatransport.com precum si la alte adrese de Internet aflate in proprietatea Dacodasoft, membra a grupului de firme ALPEGA, numita in continuare Administratia Bursei, cu denumirea completa "Bursa Transporturilor Rutiere de Marfuri". Este o aplicatie profesionala destinata operatorilor si utilizatorilor de servicii de transport rutier de marfa. Faciliteaza intilnirea cererii cu oferta. Aditional, aplicatia ofera informatii conexe operatorilor de transport rutier de marfa: forum, consultanta juridica, instrumente de evaluare a partenerilor, director de companii de transport. Pentru utilizatorii nerezidenti in Romania numele aplicatiei este 123cargo.
 2. Membru al Bursei sau Membru. Este persoana juridica (denumita si compania) care in urma inscrierii in BursaTransport, beneficiaza de serviciile Bursei, prin operarea acesteia de catre prepusii sai persoane fizice: salariati, colaboratori, etc. O companie nu se poate inscrie multiplu in BursaTransport. Inscrierea si obtinerea calitatii de membru se face pe baza unicitatii codului de identificare fiscala. Compania – membru al Bursei, ramane activa si, pe cale de consecinta, mentionata in lista membrilor BursaTransport, atita timp cit are abonament sau resurse pentru acces flexibil.
 3. Utilizator al Bursei sau Cont. Este persoana fizica, salariat, colaborator, etc al companiei membru al Bursei, care avand un username si o parola, foloseste in numele si in folosul doar al companiei al carei prepus este, aplicatia BursaTransport. Un cont este utilizabil de catre o singura persoana. Numarul de conturi pe Bursa va fi definit de catre companie, functie de cati utilizatori curenti isi va desemna – cate un cont ptr fiecare utilizator. Un cont nu poate deschide sesiuni simultane multiple pe aplicatie.
 4. Administratia Bursei sau Administratia. Este echipa care administreaza aplicatia. Administratia vegheaza la buna functionare din punct de vedere tehnic a aplicatiei informatice si la respectarea regulilor de mai jos de catre Membrii Bursei si utilizatorii sai.
 5. Politica de confidentialitate. Contine un set de reguli pentru protectia datelor personale. Este disponibila la adresa http://ro.bursatransport.com/site/privacy si face parte din acest Regulament.
 6. Schimbul de marfuri cu alte burse. Intre BursaTransport si alte burse se face un schimb de marfuri postate, in scopul cresterii numarului consultantilor lor. In prezent acest lucru se petrece intre BursaTransport si Teleroute, proprietate a aceluiasi grup ALPEGA. Marfurile companiilor inregistrate atat in Teleroute cat si in 123cargo, vor fi asociate in primul rand profilelor 123cargo, fara a ascunde profilul Teleroute.

B. Notiuni BursaTransport

 1. Siguranta tranzactiilor. Cu toate ca tranzactiile doar se initiaza pe Bursa, ele incheindu-se intre parti fara informarea sau participarea Bursei, Administratia este preocupata sa ofere un nivel de siguranta cat mai ridicat, limitand posibilitatile de frauda tipice sistemelor bazate pe comunicare electronica intre interlocutori aflati la distanta
  • stimuleaza utilizatorii Bursei sa declare promisiunile neonorate de plata in favoarea companiilor membre cu instrumente bancare (refuzate), de catre companiile membre
  • stimuleaza utilizatorii Bursei sa raporteze tentativele de frauda
  • activitatea fiecarui utilizator pe paginile Bursa este inregistrata si jurnalul tuturor operatiilor este stocat electronic iar daca este necesar poate fi pus la dispozitia oricarei entitati legale si interesate.
 2. Compania si calitatea sa de membru BursaTransport. Prin inscrierea acceptata de Administratie, o companie capata statutul de membru BursaTransport. Persoana care opereaza inscrierea companiei devine si primul utilizator Bursa al companiei respective. Renuntarea la calitatea de membru este posibila oricand ulterior inscrierii, cu conditia sa nu fi produs incidente sau sa i se fi retras calitatea conform regulamentului, caz in care compania ramane mentionata in lista incidentelor si lista membrilor. Orice membru al Bursei este activ doar atat timp cat are abonament sau resurse pentru acces flexibil.
 3. Descrierea companiei – membru Bursa. Din motive de securitate a tranzactiilor si de inlesnire a contactelor intre membrii BursaTransport, orice companie, indiferent de anvergura sa, are obligatia sa declare la inscriere:
  • atribute legale: cod de identificare fiscala, numar de ordine la Registrul Comertului, adresa sediului social, administratorii
  • lista locatiilor companiei de unde salariatul/salariatii companiei opereaza BursaTransport (puncte de lucru, birouri, etc), cu adresa postala, telefon, fax, etc.; inclusiv in situatia des intalnita in care compania de talie foarte mica opereaza din chiar sediul sau social; in acest caz adresa sediului social coincide cu adresa singurului birou al companiei
  • cel putin o persoana de contact per fiecare locatie
 4. Definirea unei persoane de contact ca utilizator al aplicatiei. Dintre persoanele de contact mentionate in locatiile companiei, se definesc utilizatorii aplicatiei. Primul utilizator al companiei este cel ce a inscris compania in Bursa. Dupa aceea, acest prim utilizator poate defini dintre persoanele de contact alti utilizatori (extra-utilizatori). Utilizatorii sunt de 2 categorii: STANDARD si JUNIOR, cea de-a doua avand drepturi limitate de actualizare a datelor companiei.
 5. Accesul la BursaTransport si serviciile BursaTransport. Accesul se face pe baza de abonament al companiei sau flexibil - pe zi de utilizare. Abonamentele sunt diferentiate ca si cost si se adreseaza diverselor categorii de utilizatori :

   

  a) Abonamente tip sprinter (6 luni / 12 luni) – destinate transportatorilor detinatori de autoutilitare 3.5to pina la camioane de 7.49to

   

  b) Abonamente tip caraus (6M/12M) – destinate transportatorilor cu capacitati de transport standard de peste 7.5to

   

  c) Abonament premium (doar 12M) – destinate companiilor de expeditie

   

  A se vedea aici lista completa a tipurilor de abonamente si serviciilor incluse. Eventualele servicii incluse in abonamente nu se reporteaza de la un abonament la altul prin neutilizare.

   

  Modul de acces se alege dupa inscrierea in Bursa. Accesul prin abonament se confirma sau se schimba dupa expirarea abonamentului curent. Accesul flexibil poate fi oricand inlocuit cu accesul prin abonament. Companiilor care utilizeaza de cel putin o data pe saptamana Bursa li se recomanda accesul prin abonament, iar celorlalte accesul flexibil. Cand compania isi activeaza un abonament, un utilizator primeste drept de acces pe durata abonamentului. Pentru accesarea simultana a BurseiTransport de catre mai multi utilizatori se activeaza pe durata abonamentului extra-utilizatorii. Abonamentele, zilele de acces flexibil, si toate celelalte servicii BursaTransport sunt servicii preplatite iar contravaloarea lor este exprimata in credite Bursa (CRB). Un nou abonament poate fi adaugat abonamentului curent cu maxim o luna de zile inaintea expirarii abonamentului curent.
 6. Profilul companiei si utilizatorilor. Pentru marirea accesibilitatii companiei de catre potentialii parteneri prin BursaTransport, compania membru al Bursei isi poate crea un profil care reflecta cit mai fidel amploarea si activitatea companiei. Aceste informatii constituie raspunsuri la cautarile procesate pe lista membrilor. Fara un profil completat, compania risca sa fie invizibila cu valentele sale in lista membrilor. Astfel:
  • la nivel de companie:
   1. se pot declara licente de transport si de intermediere; existenta acestora conteaza pozitiv la evaluarea facuta de parteneri
   2. scurta descriere a companiei: relatii transport, specializari in diverse servicii, etc – rubrica scanata de motorul de cautare al Bursei
  • la nivelul locatiilor (in care functioneaza compania):
   1. tip de locatie: punct de lucru, birou, depozit, etc.
   2. comunicatie: telefoane de birou, fax-uri, adrese de mail de office
   3. atribute locatie: descriere flota asignata locatiei, descriere a eventualelor capacitati de depozitare si a activitatilor
   4. lista persoanelor de contact din locatie: pozitie, functie, limbi straine accesibile, telefon mobil, mail, etc.
 7. Frauda. Se defineste ca o activitate desfasurata in Bursa in scopul atragerii de foloase necuvenite, sau in scopul inselarii celorlalti membri ai bursei. Din toate posibilele forme de frauda, cele mai severe sunt:
  • tentativa sau fapta de intermediere a serviciului de transport prin care vinzarea serviciului se face la un pret inferior cumpararii sale
  • tentativa sau fapta de substituire de identitate la preluarea incarcaturii
 8. Raspunderea membrilor. Indiferent de numarul sau de utilizatori (conturi), raspunderea membrului BursaTransport ca persoana juridica este unica pentru toti utilizatorii. Cea mai importanta raspundere a membrilor este angajata in intarzierile de plata, incidentele de plata si de transport si atrag raspunderea companiei – membru al Bursei, si nu a contului care a publicat marfa. Autorul incidentului este compania, nu utilizatorul companiei.
 9. Raspunderea utilizatorilor. Este raspunderea personala a prepusilor companiei membru al Bursei. Raspunderea personala a utilizatorilor se angajeaza in continutul oricaror postari pe paginile bursei, in respectarea contextului si a destinatiei paginilor. Raspunderea utilizatorilor este distincta de raspunderea membrilor Bursei pentru care acestia opereaza Bursa. Totusi in unele situatii raspunderea utilizatorului poate atrage raspunderea companiei la care lucreaza.
 10. Raspunderea Administratiei.
  • Totalitatea informatiilor depuse de utilizatorii Bursei despre marfuri si camioane sunt imediat si neconditionat puse la dispozitia tuturor celorlalti utilizatori, respectand regulile de operare. Informatiile nu sunt obiectul nici unei prelucrari sau selectari prealabile publicarii.
  • Mentinerea in functiune a serviciului pe durata cit abonamentele sunt active.
  • In nicio imprejurare raspunderea Administratiei nu va putea fi atrasa sau invocata in raport cu datele sau informatiile publicate de catre utilizatorii Bursei
 11. Probarea afirmatiilor. La solicitarea oricarui membru Bursa, adresata prin Administratie, sau la solicitarea Administratiei Bursei insesi, inscrisurile postate pe proprie raspundere vor trebui sustinute (probate) de catre declarantii acestora cu documente indeajuns doveditoare in termen de maximum 48 de ore de la primirea solicitarii
 12. Limbajul. In postarile pe paginile Bursei si in mesajele trimise celorlalti utilizatori cu ajutorul mesageriei Bursa, este interzisa utilizarea unui limbaj vulgar sau ofensator
 13. Postarea in context. Este obligatia utilizatorilor de a respecta destinatia paginii pe care posteaza. Exemple de context ce trebuie a fi respectat:
  • marfurile, camioanele, contractele (de marfuri, de camioane) se posteaza pe paginile corespunzatoare
  • ofertele si cererile de parteneriate se posteaza pe paginile contracte, nu pe lista de discutii
  • in lista de discutii, deschiderea subiectelor trebuie corect incadrata in domeniul pe care se face deschiderea
  • in lista de discutii nu se fac afirmatii incriminatoare la companii reale si existente deoarece nu se pot proba in cadrul listei
  • comentariile adaugate la subiecte deschise in lista de discutii trebuie sa respecte contextul subiectului
  • comentariile la incidentele de plata se fac in legatura strict cu incidentul doar de catre declarantul si autorul acestuia
  • anunturile de mica publicitate trebuie corect incadrate in tipul de tranzactie si in domeniu
 14. Copierea bursei. Este interzisa preluarea sau utilizarea continutului site-ului prin mijloace software fara acordul scris al Administratiei, sau utilizarea in contra prevederilor legale a marcilor inregistrate Dacodasoft.
 15. Comunicarea Administratiei cu utilizatorii Bursa. Se face in mod uzual prin mesaje e-mail, si numai in mod exceptional, prin fax sau telefonic. Utilizatorilor Bursei le revine raspunderea mentinerii in functiune a contului de mail declarat in fisa de cont pentru a nu putea invoca in nicio imprejurare neprimirea mesajelor Administratiei.
 16. Comunicarea utilizatorilor cu Administratia. In subiecte de interes propriu care nu implica urgenta, se face prin mesaje e-mail. Pentru urgente sau solicitarea asistentei, se apeleaza telefonic la numerele din pagina “Contact Administratie”. Sub nici un motiv nu se foloseste lista de discutii pentru probleme individuale sau nelamuririle pe care utilizatorul le are cu Administratia.

C. Termeni BursaTransport

 1. Intarziere de plata declarata in BursaTransport. Este factura/creanta reprezentand servicii de transport rutier sau servicii BursaTransport, cu o intarziere de mai putin de 60 de zile de la scadenta, in momentul declararii ei. Termenul de perimare al unei intarzieri de plata stinse este de 6 luni de la scadenta. Prin perimare se va intelege in intregul prezent document stergerea creantei stinse din lista incidentelor/intarzierilor de plata. Intarzierile de plata nestinse devin automat incidente de plata la depasirea celor 60 de zile de la scadenta.
 2. Incident de plata declarat in BursaTransport. Este intarzierea de plata care depaseste 60 de zile de la scadenta, neperimata din punct de vedere juridic in momentul declararii. Termenul de perimare al unui incident de plata stins este de 3 ani. Incidentele de plata nestinse nu se perimeaza.
 3. Incident major de plata declarat in BursaTransport. Un BO/CEC emis in favoarea declarantului, refuzat de banca si neperimat juridic, situatie in care nu conteaza nici valoarea nici scadenta, ci doar faptul ca promisiunea de plata nu a fost onorata. Nu se perimeaza
 4. Incident de transport declarat in BursaTransport. Este o situatie neprofesionista produsa de transportator, de expeditorul sau destinatarul marfii, impotriva prevederilor contractuale dintre parti, relativ la contractele stabilite cu ajutorul platformei BursaTransport. Termenul de perimare este de 6 luni de la declarare.
 5. Declaranta incidentului. Este membrul Bursa in numele careia unul din utilizatorii sai a declarat un incident de plata/transport (compania reclamanta)
 6. Autoarea incidentului. Este compania care a produs un incident de plata/transport (compania reclamata)
 7. Fulgerul rosu . Simbol care insoteste postarile tuturor utilizatorilor unui membru Bursa care cumuleaza cel putin 3 incidente sau intarzieri de plata nestinse, din care unul cel putin este incident.
 8. Semnul exclamarii . Insoteste postarile tuturor utilizatorilor unui membru Bursa care cumuleaza cel putin 3 intarzieri de plata.
 9. Semnul ATENTIE PERICOL . Insoteste in fisa de companie in zona scoringului acele companii care au mai mult de 4 incidente de plata in procesare.
 10. Bifa verde . Marcheaza o intarziere/incident de plata rezolvat inca neperimat.
 11. Marcajul . Insoteste marfurile/camioanele raportate ca expirate dar nesterse inca din lista de catre autorii lor
 12. Mana cu deget in sus/cu deget in jos. In consens cu simbolistica romana, butoane prin care utilizatorii isi manifesta acordul/dezacordul cu postarea respectiva. Este afisata suma algebrica a numarului de pareri pro si contra precum si numarul de pareri exprimate.
 13. Lacatelul. Semnifica inchiderea de catre moderatori a subiectului pentru iesire din contextul paginii lista de discutii.
 14. Ochiul . Marcheaza tranzactiile deja vizualizate in listele de marfuri si camioane
 15. SMS de notificare (a aparitiei marfii cautate). Serviciu contra cost valabil in Romania prin care se primesc date despre marfa cautata direct pe telefonul mobil, in momentul in care aceasta apare pe Bursa. Serviciu care permite parasirea calculatorului dupa formularea unei cautari fara raspuns pe moment.
 16. Semnul refresh automat. Optiunea pentru primirea automata a marfurilor/camioanelor care se potrivesc profilului ultimei cautari executate, publicate dupa formularea cautarii
 17. Anunt evidentiat. Este serviciul contracost prin care postarea considerata de catre utilizator ca fiind de mare importanta, are o aparenta speciala ce il scoate in evidenta fata de celelalte anunturi.
 18. Dubla autentificare. Este o masura de siguranta impotriva furtului user-ului si parolei. Prin activarea dublei autentificari, utilizatorul va putea accesa BursaTransport numai dupa primirea si folosirea unui cod de acces trimis de catre aplicatie pe telefonul sau mobil.

D. Paginile BursaTransport si utilitatea/destinatia lor

 1. Bursa. Se inscriu camioane si marfuri spot (spot = o tranzactie de transport unica, distincta, nerepetitiva). Cele mai utilizate pagini ale Bursei. Informatiile obligatorii sunt minimale insa structura existenta poate retine informatii variate despre marfurile/camioanele publicate, care informatii daca sunt publicate, diminueaza numarul de telefoane date de catre cei interesati. Cautarea marfurilor/camioanelor in paginile Bursa se face cu ajutorul cererii formulate si printr-un algoritm bazat pe coordonate geografice si pe vecinatati admisibile ale locatiilor publicate cu locatiile cautate.
 2. Modulul Siguranta. Atentioneaza asupra riscurilor implicate de utilizarea neprofesionista a platformelor electronice de comunicare. Prezinta statistica evenimentelor si masurilor luate de BursaTransport pentru diminuarea acestor riscuri. Trece in revista, in pagini separate, care sunt riscurile pe fiecare postura de utilizator in parte : expeditor, transportator, gestionar de depozit, si chiar sofer de camion. Recomandari de evitare a fraudelor sau a riscului de neincasare facturi de transport.
 3. Modulul Transport rutier.
  • Contracte de marfuri si camioane. Se inscriu marfuri si camioane cu caracter repetitiv, complex.
  • Lista membrilor. Se pot cauta companii membre ale Bursei utilizand un filtru de cautare sofisticat. Cu cat profilele membrilor sunt mai completate, cu atat cautarile se pot face mai nuantat. In lista membrilor pot fi consultati si membri ai celorlalte burse cu care avem intelegerea prevazuta la A.6
  • Cautare flote (tip camion). Pe baza propriilor descrieri de flote proprii, se pot cauta disponibilitatea tipurilor de camioane per locatii geografice
  • Juridic. Selectie de acte normative romanesti referitoare la transportul rutier de marfa. Din aceasta pagina se poate solicita consultanta juridica avocatului BursaTransport. Lista raspunsurilor formulate la solicitarile altor utilizatori.
  • Cautare depozite. La fel ca si flotele, se pot cauta depozite de tranzit, de gestiune sau frigorifice
  • Harta interactiva. Pe baza de localitati si coduri postale, trasare orientativa a traseului si lungimea sa.
  • Tarifar BursaTransport RO. Este un produs al BursaTransport in care Administratia, plecand de la tarifarul din 1976, a evaluat si a introdus noi dislocari functie de marimea localitatilor. A introdus si actualizeaza noile tronsoane de drum puse in functiune, plus restrictiile de tonaj in stricta conformitate cu comunicatele AND. Ca o noutate, tarifarul BursaTransport ofera rezultate (distante) functie de tonajul maxim admis pe diferitele tronsoane de drum.
  • Taxe acces Bucuresti. Este o compilatie a tuturor informatiilor despre tarife, zone de oras, si achizitie autorizatii.
  • Restrictii de circulatie. La nivel national in statele europene, precum si zilele nelucratoare
 4. Modulul verificare firme.
  • Rapoarte de companie. Rapoarte de risc comercial sau rapoarte de credit asupra membrilor BursaTransport. Instrumente de evaluare a viitorului partener de afaceri.
  • Incidente de plata. Se raporteaza in favoarea celorlalti membri Bursa dificultatile intampinate la incasarea facturilor de transport de la clienti. Incidentele de plata se declara pe propria raspundere a membrilor Bursa, cu documentare (contract/comanda, dovada CMR a efectuarii serviciului, factura). Administratia verifica documentarea si dupa informarea autorului incidentului, publica incidentul. In primele 60 de zile de depasire a scadentei, incidentul este considerat o intarziere de plata, si are acelasi regim in pagina cu incidentele (intarzieri peste 60 de zile). Un regim distinct au BO/CEC refuzate de banca, care se publica imediat si duc la retragerea calitatii de membru a emitentului, pentru nocivitatea extrema indusa de promisiunea de plata nerespectata, constituita de emiterea BO/CEC ulterior refuzat la onorare. Documentarea incidentelor de plata se face in maxim o luna de la declararea lor, dupa care incidentele nedocumentate se sterg de catre administratie.
  • Incidente de transport. Se raporteaza dificultati generate de transportatori comanditarilor sau destinatarilor transportului in timpul serviciului SAU dificultati generate de comanditarii sau destinatarii transportului prin imprecizia sau nerealismul comenzii de transport. Documentarea incidentelor de transport se face in maxim o luna de la declararea lor, dupa care incidentele nedocumentate se sterg de catre administratie.
  • Verificare licente ARR. Se pot verifica cu webservice-ul ARR existenta licentelor de expeditie (intermediere) sau de transport precum si existenta copiilor conforme pentru autovehicule cu MTMA>3,5to
  • Verificare stare ANAF. Se verifica starea activa dpdv fiscal a unei firme, conditie obligatorie pentru a-i putea introduce TVA-ul din facturi in decontul de TVA.
  • Verificare Ministerul de Finante. Pe baza de cautare de cod fiscal puteti solicita si primi datele financiare ale firmei de care sunteti interesat
  • Insolvente comunicate. Publicam toate instiintarile de intrare in insolventa pentru a veni in sprijinul creditorilor cu informatii necesare inscrierii in masa credala
 5. Modulul Accesorii
  • Asociatii patronale. Submodul al listei de discutii oferit gratuit tuturor asociatiilor patronale sau profesionale in scopul unei comunicari eficiente cu membrii lor – sau posibilii lor noi membri
  • Lista de discutii. Forum pe diverse subiecte clasificate pe domenii. Se pot lansa propriile subiecte si adauga comentarii la subiectele deja lansate de alti utilizatori. Cu respectarea prezentului regulament.
  • Mica publicitate. Se inscriu anunturi de vanzare/cumparare, in general in domeniul transportului rutier.
  • Arhiva stiri. Se pot consulta toate stirile publicate in BursaTransport incepind cu anul 2004 cind au fost implementate.
  • Lista link-urilor. Adaugate in timp de utilizatorii Bursa in favoarea celorlalti utilizatori, in general informatii utile din domeniul transportului rutier. Se pot consulta si se pot publica propriile link-uri.
  • Intrebari frecvente. Pe baza istoricului de lamuriri solicitate de catre utilizatorii Bursa, si grupate pe paginile aplicatiei. In pagina se poate formula propria intrebare la care Administratia trasmite raspuns in cel mai scurt timp posibil.
  • Regulament. Prezentul document. Pentru ca o companie sa poata folosi Bursa, toti utilizatorii sai trebuie sa citeasca, sa cunoasca, sa accepte si sa respecte prezentul regulament de utilizare.
  • Formulare transport. Adeverinte de concediu, jurnale de activitate pentru MTMA<3,5to
 6. Administrare date companie. Set de comenzi/pagini prin care compania membru si utilizatorii sai isi pot actualiza fisa de cont, profilul (de informatii) oferit celorlalti utilizatori.
  • Portofoliul companiei. Consultarea soldului de credite CRB, si daca e cazul, a datei de expirare a abonamentului curent, numarul de utilizatori suplimentari, data de expirare a abonamentului la rapoartele de companie si serviciile incluse in tipul curent de abonament
  • Fisa publica a companiei. Fisa propriei companii asa cum este vazuta de catre ceilalti utilizatori, in lista membrilor
  • Istoricul serviciilor. Lista cronologica a serviciilor consumate de catre utilizatorii companiei. Lista se regaseste in continutul facturilor emise de catre administratia BursaTransport
  • Schimba parola. Schimbarea parolei contului de acces
  • Datele mele. Actualizarea datelor personale, de contact si de utilizator
  • Datele legale ale companiei. Actualizarea CUI, numar registru comert, adresa sediu social. Se face cu validare de catre administratia BursaTransport
  • Profilul companiei. Licente, descriere generala
  • Locatiile companiei. Lista birourilor si a persoanelor de contact per birou
  • Utilizatorii companiei. Acces la lista utilizatorilor, acelasi continut cu cel al locatiilor companiei dar aranjat per utilizatori
  • Contract BursaTransport. Asa cum este stipulat si in contract, este obligatia fiecarei companii membru BursaTransport sa isi descarce acest contract cu Administratia BursaTransport (Dacodasoft srl), procedura ce respecta reglementarile legale in vigoare.
  • Facturi BursaTransport. Administratia Bursa (Dacodasoft srl) emite catre companie o factura de avans pentru achizitia de credite iar apoi, lunar, cite o factura (pe valoare zero si cu mentionarea avansului ramas) pentru serviciile efectiv consumate de compania membru a Bursei. Respectand reglementarile legale in vigoare, Administratia BursaTransport nu va mai trimite postal facturi, iar compania membru al Bursei are obligatia sa isi descarce si sa isi inregistreze facturile emise de Dacodasoft srl, facturi ce se gasesc in pagina.
 7. Cumpara credite. Procedura (wizard) de achizitie credite. Pentru a consuma servicii BursaTransport, compania va cumpara credite CRB. Serviciile fiind preplatite, dupa ce se incaseaza contravaloarea CRB sau dupa ce se primeste dovada platii, Administratia plaseaza CRB-ii cumparati in portofoliul companiei, la dispozitia utilizatorilor acesteia. Creditele neconsumate raman disponibile timp de 6 luni in portofoliul companiei dupa care se perimeaza.
 8. Activeaza abonament. Pentru companiile cu acces prin abonament, procedura de activare a abonamentului companiei. Activarea abonamentului da permisiune de acces unui singur utilizator.
 9. Activeaza extra-utilizatori. Pentru companiile cu acces prin abonament si cu cel putin 2 utilizatori simultani ai Bursei.
 10. Activez acces flexibil. Pentru companiile cu acces flexibil, este comanda prin care compania are acces in ziua respectiva la BursaTransport. Aceesul se autosuspenda automat la sfarsitul zilei, fara comanda expresa a utilizatorului.
 11. Acces cu abonament. Pentru companiile cu acces flexibil ce intentioneaza sa se comute la acces prin abonament

E. Reguli de operare a BursaTransport

 1. Contractul de prestari servicii BursaTransport. Inscriererea in Bursa si folosirea serviciilor de catre companiile membre Bursa se face conform contractului propus de Dacodasoft srl.
  • compania membru Bursa va descarca contractul din pagina Administrare date companie, intr-un timp rezonabil de maxim 30 de zile dupa inscrierea in BursaTransport.
  • dovada descarcarii contractului va ramane la dispozitia Administratiei, tuturor utilizatorilor companiei membre, precum si oricarei entitati legale interesate
 2. Facturile pentru platile catre Dacodasoft srl in calitate de Administrator.
  • pentru creditele CRB achitate – se face in momentul acordarii creditelor de catre Administratie
  • pentru serviciile consumate, inclusiv abonamente – la sfarsitul fiecarei luni
  • pentru creditele neconsumate - la 6 luni de la data achizitiei
  • facturarile se vor face catre compania membru al Bursei, asa cum e descrisa in fisa companiei, de catre proprii ei utilizatori
  • facturile vor fi emise catre companiile membre Bursa de catre Dacodasoft srl ca Administrator, iar obligatia descarcarii lor revine membrilor BursaTransport
  • preluarea facturilor se face de catre oricare din utilizatorii companiei, intr-un timp rezonabil de 30 de zile de la emiterea facturilor
  • dovada descarcarii/primirii fiecarei facturi va ramane la dispozitia Administratiei, tuturor utilizatorilor companiei membre, precum si oricarei entitati legale interesate
 3. Inscrierea unei companii ca nou membru BursaTransport:
  • trebuie acceptata de catre Administratie, in conformitate cu paragraful B.1.
  • prima plata trebuie obligatoriu facuta prin transfer bancar din contul companiei. Administratia poate solicita copii dupa documentele companiei pe fax sau mail (vezi pagina Contact Administratie)
  • in cazul refuzului activarii accesului dupa inscriere (paragraf B.1.),  contravaloarea CRB achitate (avans servicii) va fi returnata de catre Dacodasoft in contul bancar din care s-a facut plata
 4. Publicarea marfurilor:
  • marfa trebuie sa fie reala, a companiei autoare a anuntului sau a clientului in cazul intermediarului
  • nu poate fi publicata in numele unei terte entitati din care cauza nu vor fi acceptate date de contact (numar de telefon) in descrierea marfii
  • nu poate fi publicata de mai multe ori simultan, sau de catre mai multi utilizatori ai aceleiasi companii, simultan, sau prin modificarea minora a parametrilor anuntului (incarcare, descarcare, tonaj, etc)
  • marfa trebuie stearsa imediat cum i s-a gasit solutie de transport
  • in intermediere, este interzisa publicarea marfii la un pret mai mare decit cel obtinut de la propriul client (paragraf B.7.a.) chiar daca intermediarul plateste mai mult decat incaseaza
  • dupa initierea tranzactiei cu ajutorul BurseiTransport, este interzisa transmiterea comenzii/contractului de pe alta companie decat autoarea anuntului.
  • Administratia BursaTransport recomanda staruitor:
   1. afisarea conditiei de marfa de grupaj sau de marfa de camion complet
   2. pentru companiile rezidente in RO, mentionarea pe proprie raspundere a unei licente de intermediere actual valabila in fisa companiei in prealabilul publicarii marfii
   3. afisarea pretului oferit
   4. evitarea speculei si detinerea unor cunostinte temeinice despre costurile transportului rutier, astfel incat preturile oferite camioanelor complete sa acopere costurile minimale de transport
   5. sa nu se preia marfuri din alte burse spre publicare in BursaTransport
 5. Publicarea unui camion disponibil:
  • nu poate fi publicat in numele unei terte entitati din care cauza nu vor fi acceptate date de contact (numar de telefon) in descrierea camionului
  • nu poate fi publicat de mai multe ori simultan ci folosite destinatiile alternative
  • camionul trebuie sters imediat cum i s-a gasit incarcatura
  • dupa initierea tranzactiei cu ajutorul BursaTransport, este interzisa confirmarea comenzii/contractului de pe alta companie decat autoarea anuntului
  • Administratia BursaTransport recomanda staruitor:
   1. afisarea conditiei de camion deja partial grupat sau de disponibil in intregime
   2. pentru companiile rezidente in RO si detinatoare de camioane MTMA > 3,5to, mentionarea pe proprie raspundere a unei licente de transport actual valabila in fisa companiei in prealabilul publicarii camionului
   3. afisarea tarifului solicitat
 6. Marcarea unui anunt expirat. Conform paragrafelor E.4.d. si E.5.c., anunturile de marfa si camioane trebuie sterse imediat dupa identificarea solutiei de transport, respectiv a incarcaturii. Daca utilizatorilor li se raspunde ca “marfa s-a dat” dar nu este inca stearsa din Bursa, respectiv “camionul nu mai e disponibil” dar este inca pe lista camioanelor disponibile, acestia pot penaliza nerespectarea regulamentului de catre autorii anunturilor expirate. Marcand pe proprie raspundere si in folosul celorlalti utilizatori ca anuntul este expirat.
 7. Imprumutarea numelui de utilizator si a parolei. Este strict interzisa autentificarea pe BursaTransport de catre alta persoana decit cea mentionata in fisa de utilizator. Daca in cadrul unei companii apare o situatie obiectiva in care acest lucru este necesar:
  • se modifica intreaga fisa a persoanei de contact, mentionand in rubricile persoanei de contact in prealabilul utilizarii contului, noua persoana de contact si implicit, noul utilizator
  • se contacteaza Administratia pentru identificarea unei solutii
 8. Declararea incidentelor de plata fara BO/CEC refuzat.
  • Administratia recomanda staruitor sa nu se declare decit acele incidente care pot fi evaluate transant si fara puncte de vedere echivoce. Orice declaratie de incident care implica puncte de vedere diferite si sustenabile ale declarantului, respectiv autorului, va duce la retragerea sa din lista incidentelor publicate sau la nepublicarea sa, fiind de competenta instantei judecatoresti.
  • Documentatia necesara:
   1. comanda/contract ce sta la baza facturii/facturilor neincasate de la autorul incidentului
   2. factura/facturile emise si neincasate, corect intocmite din punct de vedere legal si contractual
   3. documentele justificative prevazute in contract/comanda sau/si de legislatia in vigoare, in mod obligatoriu fara rezerve exprimate de catre partile semnatare
  • Documentatia se trimite fie scanata pe mail, fie incarcata in formularul din pagina INCIDENTE DE PLATA, fie pe numarul de fax al Administratiei; raportarea incidentului este incheiata in momentul primirii documentatiei.
  • Procedura de raportare a incidentului de plata poate fi declansata de catre declarantul incidentului imediat dupa depasirea scadentei contractuale.
  • Raportarea incidentului se face catre Administratie. In prima faza Administratia verifica daca documentarea incidentului pusa la dispozitie de declarant este suficienta din punct de vedere al Listei incidentelor de plata din BursaTransport. Apoi Administratia il informeaza pe autorul incidentului cu privire la iminenta postarii si incearca stingerea amiabila a incidentului fara publicarea lui.
  • In a 8-a zi lucratoare de la raportarea incidentului de plata, incidentul este publicat ca si intarziere de plata, daca autorul incidentului:
   1. nu are nici o reactie
   2. nu documenteaza un punct de vedere contrar declarantului
   3. nu face Administratiei dovada platii
  • Rezolvarea incidentului este marcata de furnizarea OP-ului de catre autor, declarantului sau Administratiei, si nu trebuie asteptata creditarea contului declarantului (intrarea banilor). Daca OP-ul este primit pina la ora 16:00 la Administratie, incidentul se marcheaza rezolvat in respectiva zi lucratoare. Daca OP-ul este primit dupa ora 16:00 incidentul se marcheaza rezolvat in urmatoarea zi lucratoare.
 9. Declararea BO/CEC refuzate. Publicarea se face imediat dupa documentare (BO/CEC refuzat, in copie).
 10. Declararea incidentelor de transport. Se face in maxim 15 zile de la incident. Nu vor fi publicate incidentele in care Administratia nu poate evalua punctele de vedere contrarii ale autorului si declarantului.
  • Documentatia necesara consta in:
   1. comanda/contract ce sta la baza incidentului
   2. dovada in forma scrisa intr-o forma oarecare a veridicitatii incidentului de transport. Exceptie incidentul de transport in forma grava ce nu poate fi in general probat cu inscrisuri: conditionarea descarcarii prin plata imediata si prealabila descarcarii, incalcand prevederile contractului deja semnat.
  • Documentatia se trimite fie scanata, prin formularul din pagina INCIDENTE DE TRANSPORT, fie pe numarul de fax al Administratiei BursaTransport,
  • Raportarea incidentului este incheiata in momentul primirii documentatiei
  • Procedura similara cu cea de la incidentele de plata, termen de 8 zile lucratoare pina la publicarea incidentului de transport.

F. Masuri la dispozitia BursaTransport

 1. Modificarea regulamentului BursaTransport. Scopul aplicatiei a fost, este si va ramine cel declarat in paragraful A.1. Cu toate acestea, in raport cu noile imprejurari ce pot surveni in functionarea sa:
  • Administratia BursaTransport isi rezerva dreptul de a modifica prezentul regulament precum si tarifele serviciilor oferite.
  • cu 15 zile inaintea intrarii sale in vigoare va anunta la sectiunea STIRI a Bursei acest lucru si va publica noul Regulament si/sau tarife; in cazul in care beneficiarii nu accepta modificarile, in 5 zile de la modificare contractul inceteaza de plin drept
 2. Bonus pentru BO/CEC refuzat, emis in favoarea declarantului de catre un membru Bursa. In conformitate cu paragraful B.1.a., compania membru al Bursei primeste 28 CRB
 3. Bonus pentru documentare fraude. Informatii care duc la documentarea tentativelor de frauda sau la depistarea autorilor fraudelor deja produse, asa cum se face referire in paragraful B.7., compania declaranta poate primi 28 CRB. De exemplu se recompenseaza documentarea situatiilor in care comanda de transport este lansata de catre alta companie decat cea care a publicat marfa. Documentarea inseamna indicarea numarului anuntului de marfa si comanda-contract, trimise ambele administratiei BursaTransport.
 4. Blocarea accesului pentru nedescarcarea contractului si a facturilor de servicii. In conformitate cu paragrafele E.1.a si E.2.f daca in timp de 30 de zile compania membru Bursa nu si-a descarcat din sit documentele mentionate, accesul tuturor utilzatorilor sai va fi blocat in secventa de descarcare contract, respectiv descarcare facturi.
 5. Refuzul admiterii unei companii in BursaTransport ca membru. Administratia Bursa poate respinge inscrierea:
  • pentru legaturi cu companii suspendate in privinta actionarilor, asociatilor, administratorilor si utilizatorilor
  • in baza informatiilor generale de afaceri ce conduc la un risc potential evaluat in defavoarea membrilor Bursa. Administratia nu are obligatia sa furnizeze aceste informatii
 6. Retragerea calitatii de membru unei companii. Implicit in acest caz sunt suspendate definitiv toate conturile (utilizatorii) membrei Bursa:
  • in urma constatarii unei tentative de copiere a BurseiTransport, conform B.14
  • pentru emiterea unui BO/CEC refuzat in favoarea altui membru BursaTransport
  • pentru frauda, asa cum se face referire la paragraful B.7.
  • pentru furnizarea de informatii false:
   1. la inscrierea in BursaTransport
   2. la solicitarea Administratiei Bursa
   3. in fisa companiei, cu scopul de a oferi celorlalti membri BursaTransport o imagine superioara realitatii companiei
   4. ordine de plata ulterior retrase/neonorate, la stingerea intarzierilor sau incidentelor de plata
  • in baza informatiilor generale de afaceri ce conduc la un risc potential evaluat in defavoarea membrilor Bursa. Administratia nu are obligatia sa furnizeze aceste informatii
  • pentru nerespectarea repetata a Regulamentului de catre utilizatorii sai
 7. Suspendarea temporara completa a calitatii de membru unei companii. Implicit sunt suspendate temporar toate conturile (utilizatorii) membrei Bursa:
  • timp de o saptamana, pentru nefurnizarea in termen a documentelor probatoare, conform paragraf B.11.
  • abrogat.
  • timp de o luna, in urma documentarii unei comenzi/contract de pe alta firma decat cea care a publicat marfa, paragraf E.4.f.
  • timp de o luna, in urma documentarii unei confirmari de camion de pe alta firma decat cea care a negociat preluarea marfii, paragraf E.5.d.
  • timp de o saptamana pentru nemarcarea ca rezolvat sau stergere, a intarzierii de plata/incidentului de plata rezolvat (OP primit pe fax), paragraf E.8.g.
 8. Suspendarea temporara si partiala a drepturilor de operare ale unui membru Bursa. Implicit sunt suspendate partial toate conturile (utilizatorii) membrei Bursa:
  • de la publicare marfuri si contracte pentru marfuri pentru cumularea unui numar mare de incidente/intarizeri de plata declarate impotriva sa; suspendarea ramane in vigoare pina la scaderea semnificativa a numarului de incidente de plata
  • de la publicare marfuri si contracte pentru marfuri timp de o saptamana pentru cumularea a 3 marfuri expirate si sterse automat in urma marcajelor de expirare
  • de la publicare camioane si contracte pentru camioane pentru cumularea unui numar mare de incidente de transport declarate impotriva sa; suspendarea ramane in vigoare pina la scaderea semnificativa a numarului de incidente de transport
  • de la publicare camioane si contracte pentru camioane timp de o saptamana pentru cumularea a 3 camioane expirate si sterse automat in urma marcajelor de expirare
  • de la postari pe lista de discutii si in comentarii la incidente, pe timp de o saptamana, pentru suspendari repetate ale utilizatorilor sai pentru acest subiect
 9. Suspendarea temporara completa a unui utilizator. Nu afecteaza drepturile membrei (companiei) pentru care si in numele careia acesta utilizeaza Bursa:
  • timp de o saptamana pentru nerespectarea repetata a regulamentului, manifestata prin cel putin 3 atentionari scrise sau suspendari partiale
  • timp de o saptamana pentru abuz in utilizarea marcajelor de anunturi expirate
  • timp de o luna pentru imprumutul dreptului de acces altei persoane, paragraf E.7.
 10. Suspendarea temporara partiala a drepturilor de operare ale unui utilizator. Nu afecteaza drepturile membrei (companiei) pentru care si in numele careia acesta utilizeaza Bursa:
  • de la postari in lista de discutii si in comentarii la incidente, timp de o saptamana, pentru utilizarea limbajului neadecvat, in postari sau in mesajele adresate celorlalti utilizatori cu ajutorul mesageriei BursaTransport, paragraf B.12
  • de la postari pe lista de discutii si in comentarii la incidentele de plata/transport, timp de o saptamana, pentru interventii iesite din context, paragraf B.13.
  • de la postari pe lista de discutii si in comentarii la incidentele de plata/transport, timp de o saptamana, pentru utilizarea listei de discutii in scopul comunicarii cu Administratia pe probleme/nelamuriri de interes propriu, paragraf B.16.
  • de la postari pe lista de marfuri/contracte de marfuri, timp de o saptamana, pentru postare de marfuri false, paragraf B.13.
  • de la postari marfuri/contracte de marfuri, timp de o saptamana, pentru postare de marfuri inexistente sau multiplu publicate, in scopul incrementarii contorului de marfuri publicate, paragraf E.4.
  • de la postari pe lista de camioane/contracte de camioane, timp de o saptamana, pentru postare de camioane false, paragraf B.13 sau multiplu publicate, E.5
  • de la postari in lista de discutii si in comentarii la incidente, timp de 5 ani, pentru cel putin 2 suspendari anterioare de cite o saptamana
 11. Stergeri fara atentionarea autorului. Administratia poate sterge postarile utilizatorilor care sunt subiectul paragrafului B.13, E.4 si E.5
 12. Stergeri cu atentionarea autorului. In plus fata de paragraful F.11. Administratia va atentiona autorul, atentionarea avand scopul de a-l lamuri pe utilizator asupra nerespectarii regulamentului
 13. Inchiderea de subiecte. Este echivalenta cu stergerea, avand in plus semnificatia atentionarii iesirii din contextul listei de discutii
 14. Pretentiile suspendatilor. Compania membru al BurseiTransport nu are dreptul la returnarea contravalorii abonamentelor deja platite pe perioada de suspendare sau a abonamentelor si creditelor neutilizate in caz de retragere a calitatii de membra a Bursei.
 15. Bonus pentru o piata mai sigura a transporturilor. Pentru incidentele de plata produse de companii care nu sunt si nu au fost membre BursaTransport, declarantul primeste un bonus de 28 CRB.


Acest site foloseste cookie. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul in privinta folosirii cookie-urilor.

Vezi mai multe detalii.