123cargo/BursaTransport dare de seamă 2023

Informari |  08-Feb-2024

 

123cargo/BursaTransport face parte începând cu 2017 din grupul Alpega, grup de companii dedicat serviciilor electronice pentru operatorii de transport și logistică.

 

Alături de 123cargo/BursaTransport, din grupul Alpega mai fac parte bursele de transport Teleroute și  Wtransnet. Teleroute este cea mai veche bursă europeană în funcțiune, prezentă în partea de vest a Europei, iar Wtransnet este lider de piață în Peninsula Iberică

 

După un an 2021 aflat sub influența pandemiei Covid-19 și un an 2022 zdruncinat de invazia militară din Ucraina, anul 2023 a fost la randul lui plin de provocări ca urmare atât a tensiunilor militare cât şi politice din Europa. Daca în 2022 majorarea masivă a prețurilor la petrol, gaze, energie și alimente s-a reflectat în creșterea inflației, în 2023 evoluția prețurilor a generat, în continuare, un climat de nesiguranță ce a afectat puterea de cumpărare a consumatorilor, Guvernul fiind nevoit să adopte o serie de măsuri de plafonare a prețurilor (pe piața lemnului, a gazelor, a energiei electrice și pe piața bunurilor alimentare). Prin aceste măsuri s-a încercat atât protejarea climatului economic căt și obținerea unei rate a inflației de o cifră.

 

***

 

123cargo/BursaTransport este bursa de transport folosită de peste 15.000 de firme de transport și case de expediții, 94% românești, cu ajutorul căreia expeditorii își găsesc soluții de transport iar transportatorii își găsesc marfa de transportat.

 

În 2023 am continuat procesul de îmbunătățire al platformei fie prin introducerea de noi facilități, fie prin actualizarea celor existente. Dintre cele nou adăugate menționăm:

  • Serviciul de consultare mărfuri Alpega – suntem singura platformă care punem la dispoziție mărfurile de transportat publicate în oricare din cele 3 burse ale grupului, tuturor utilizatorilor, indiferent de bursa la care utilizatorul este abonat.
  • Badge-ul asociației afișat lângă numele companiei - afișarea apartenenței membrilor la asociația din care fac parte  printr-un badge asociat numelui societății
  • 123Încasare rapidă – serviciul prin care puteți transforma facturarea cu plata la termen în facturare cu plata la descărcare
  • Pop-up-ul de verificare a datelor de contact ale ofertantului – prin care se poate verifica dacă datele primite de la ofertant corespund sau se află în baza de date Alpega
 
***
 

În continuare, vă punem la dispoziție o sinteză de date pentru 2023 așa cum au fost ele înregistrate în 123cargo/BursaTransport.

 

Mărfuri, adică cereri de transport

 

În 2023 s-au publicat în 123cargo/BursaTransport 7,1 milioane de mărfuri, cu 17,9% mai puține decât în anul precedent. Tot în 2023, dintr-un total de 8,1 milioane mărfuri, 1 milion (12,3%) tentative de publicare marfă au fost respinse, fiind constatate asemănătoare cu mărfurile deja publicate de către compania respectivă. Prin acest demers continuăm monitorizarea mărfurilor publicate cu scopul de a oferi o listă de calitate a mărfurilor de transportat.

 

 

Despre mărfurile publicate în 123cargo/BursaTransport:

  • August a fost luna cu cele mai multe mărfuri publicate – 718.700, dar cu 6% mai puțin față de aceeași lună a anului precedent.
  • Începând cu luna Octombrie se constată o creștere a cererii de transport pe fondul unei stabilizări a economiei
  • În proporție de 79,8% mărfurile publicate au fost șterse înainte de expirarea termenului de valabilitate. Algoritmul nostru de evaluare ne conduce spre un număr mediu  de 10.000 comenzi de transport zilnice lansate și confirmate
  • 28% din mărfurile postate în BursaTransport au avut manifestat și prețul cu semnificația bugetului disponibil, prețul efectiv urmând a se fi stabilit ulterior prin negocierea părților
 

Din perspectiva tipului de transport, ca și în anii precedenți, transportul intern are cea mai mare pondere, urmat de cel internațional legat de România. Transportul exclusiv internațional (rute externe nelegate de România) a scăzut la un procent de 4% din total.

 

 

Transportul de mărfuri către și din Germania, ocupă în continuare primul loc în transportul internațional pe 123cargo/BursaTransport deși a înregistrat o scădere de volum fața de anul precedent. Exporturile către principalele 5 destinații din Europa au înregistrat în 2023 o scădere de 20% față de 2022, în schimb la importuri scăderea a fost mai mica, -7%.

 

 

Camioane, adică oferte de transport

 

Numărul de camioane publicate în 2023 este de 272 mii, cu 7,9% mai puține camioane față de 2022.

 

 

22% din camioanele înregistrate pe Bursă în anul 2022 au fost publicate cu destinații alternative, ceea ce indică faptul că transportatorii apreciază și folosesc această facilitate.

 

Doar 3% din camioanele înregistrate pe Bursă în anul 2022 au avut publicat și prețul.

 

Membri 123cargo/BursaTransport

 

 

În ceea ce privește directorul de firme de transport (lista membrilor) avem următoarele cifre, procentele se raportează la total companii active în platformă în 2022:

  • 64,7% au făcut cel puțin o căutare în lista membrilor
  • 29% au interogat o licență/copie conformă ARR
  • 26,3% au solicitat un raport de companie in total fiind solicitate peste 44.000 de rapoarte
 

Reiterăm invitația către toți membri să își actualizeze profilul de companie cu ajutorul instrumentului de editare pus la dispoziție în panoul de administrare. Astfel, obțineți transparența oferită posibililor parteneri de afaceri și ușurință în comunicare.

 

Etica profesională în 123cargo/BursaTransport

 

În 2023 numărul de declarații de întârziere la plată a facturii de transport a crescut ușor față de 2022 cu 1,4%, fiind de 10.091. Dintre acestea, 87,6% au fost stinse prin achitare în maxim 8 zile.

 

De asemenea, peste 200 de companii au fost interesate de serviciul de Garantare a încasării facturii de transport,100 din acestea solicitând o garantare. Toate facturile garantate, neîncasate prin declarare incident de plata, au fost încasate prin garantare.  

 

Odată cu puntea de comunicare în timp real a BurseiTransport cu bursele Teleroute și Wtransnet au început să apară declarații de neîncasare inter-burse. Excelenta colaborare între echipele de administrare ale burselor Alpega fac ca mecanismul de declarare să fie identic și la fel de ușor de parcurs cu cel în care autorul incidentului este un cont bursatransport.

 

Siguranța în utilizarea platformei 123cargo/BursaTransport

 

123cargo/BursaTransport a continuat și în 2023 campania de informare asupra riscurilor, dar și în ceea ce privește măsurile de siguranță pe care clienții Bursei le pot lua pentru a preveni situațiile nefavorabile. În completarea instrumentelor deja existente, începând cu jumătatea anului 2023 am pus la dispoziție Pop-up-ul de verificare a datelor de contact ale ofertantului. Prin utilizarea acestui pop-up, folosind orice date aveți de la ofertantul de transport, aflați instantaneu dacă datele de contact sunt cunoscute în bursele Alpega, sau sunt fanteziste și folosite pentru a vă înșela buna credință. Din păcate doar 1100 de  companii au ales sa verifice identitatea ofertantului, realizând aproximativ 3000 de verificări. În răspunderea echipei de administrare, o singură societate, nerezidentă în România, a reușit sa ne înșele vigilența reactivându-și accesul și producând pagube „clienților” carora, în loc să le transporte marfa, le-a furat marfa neascunzându-și identitatea.

 

Tot în 2023 au fost luate o serie de măsuri administrative cu scopul de a oferi membrilor un mediu de lucru profesionist și sigur, măsuri prin care:

  • 218 de firme au primit interdicție de a mai posta mărfuri până nu iși rezolvă întârzierile de plată
  • 20 firme au fost excluse din platformă pentru risc mare la adresa celorlalți utilizatori
  • 50 răspunsuri au fost trimise la cererile de informații primite din partea Poliției sau Parchetului
  • 632 de companii au primit răspuns negativ din partea noastră la solicitările de acces
 

Pentru mai multe informații privind siguranța și măsurile pe care este de dorit să le adoptați în activitatea curentă vă invităm să revedeți și tab-urile despre riscuri, faceți click aici.

 

Administratia BursaTransport

123cargo/BursaTransport dare de seamă 2023
Formular asistenta